5 000 Sk Slovensko 1997 – Banská Štiavnica

, ,

Svetové dedičstvo UNESCO Banská Štiavnica a technické pamiatky jej okolia


Pamätná zlatá minca v hodnote 5 000 Sk


Banská Štiavnica, najstaršie banské mesto na Slovensku, mala dominantné postavenie v Európe už začiatkom 13. storočia. Na listine vydanej už v roku 1275 sa zachovala najstaršia známa mestská pečať v stredovekom Uhorsku. Od 13. do 19. storočia bola jedným z najvýznamnejších stredísk ťažby zlata a striebra a súčasne najvýznamnejším centrom banskej vedy, techniky a školstva. V meste a jeho okolí bol v 18. storočí dobudovaný najdômyselnejší banský vodohospodársky systém na svete s progresívnou banskou, úpravníckou a vodočerpacou technikou. Svetový význam dosiahla zásluhou Banskej akadémie (1762-1919), ktorú tu zriadila panovníčka Mária Terézia ako prvú svojho druhu na svete. Pre jedinečné architektonické pamiatky ju roku 1950 vyhlásili za mestskú pamiatkovú rezerváciu. Banská Štiavnica a technické pamiatky jej okolia boli v decembri 1993 zapísané do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Predajná cena:
(oslobodené od DPH)
799,00 
Ks
Skladom: Dostupné ihneď
Pridať medzi obľúbené
Pridať medzi obľúbené
Nominálna hodnota mince + mena:
5000 Sk
Rýdzosť:
Rýdzosť zlata 900
Krajina pôvodu:
Slovensko
Emitent/Mincovňa:
Mincovňa Kremnica
Kvalita prevedenia:
Proof
Rok emisie:
1997
Certifikát pravosti:
Áno
Náklad emisie:
8000
Hrana mince:
Vrúbkovaná
Priemer mince v mm:
26,00mm
Hmotnosť rýdzeho kovu v g:
8.55
Hmotnosť rýdzeho kovu v (Oz):
0.274
Balenie:
Bublina + Etue + Prebal
Dizajner:
Ing. Milan Virčík
§ DPH:
Oslobodené od DPH
Doba dodania:
Ihneď k dispozícii
Stav (Bankovka // minca):
PROOF // Leštené razidlo

Súvisiace odkazy:
Informácie o produkte v Národnej banke slovenska

Popis mince:

Lícna strana: Na mincovom poli je zobrazený atmosférický parný stroj, postavený banským technikom Jozefom Karolom Hellom na odvodňovanie baní.Vpravo je štátny znak Slovenskej republiky a nominálna hodnota, pri spodnom okraji mince je uvedený názov štátu "SLOVENSKÁ REPUBLIKA" a letopočet razby.

Rubová strana: Na minci sú zobrazené architektonické dominanty mesta. Uprostred je barokový morový stĺp sv. Trojice, vpravo za ním veža Starého zámku a budova radnice, v popredí neskorogotický kostol sv. Kataríny, vľavo klopačka. Pri spodnom okraji je erb mesta.