5 000 Sk Slovensko 1998 – Spišský hrad

, ,

Svetové dedičstvo UNESCO – Spišský hrad a kultúrne pamiatky jeho okolia


Pamätná zlatá minca v hodnote 5 000 Sk


Spišský hrad je najrozľahlejším stredovekým hradom na území Slovenska a s rozlohou viac ako 4 ha patrí k najväčším hradným komplexom v Európe. Prvýkrát je doložený písomnou správou, ktorú vydal kráľ Ondrej II. v roku 1209. Už v tomto období bol hrad správnym, hospodárskym a kultúrnym centrom Spiša. Pôvodný románsky kamenný hrad, postavený pravdepodobne koncom jedenásteho alebo začiatkom dvanásteho storočia na mieste staršieho predhistorického hradiska, prešiel mnohými stavebnými úpravami v románsko-gotickom, gotickom a renesančnom slohu. Do roku 1464 bol majetkom uhorských kráľov, neskôr patril Zápoľskovcom, Thurzovcom a Csákyovcom. V 18. storočí stratil vojenský význam a začal pustnúť. Po požiari roku 1780 sa postupne menil na ruinu.


Roku 1961 bol Spišský hrad vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. V decembri 1993 bol spolu s kultúrnymi pamiatkami jeho okolia – Spišskou Kapitulou, Spišským Podhradím a ranogotickým Kostolom sv. Ducha v Žehre – zapísaný do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Predajná cena:
(oslobodené od DPH)
879,00 
Ks
Skladom: Dostupné ihneď
Pridať medzi obľúbené
Pridať medzi obľúbené
Nominálna hodnota mince + mena:
5000 Sk
Rýdzosť:
Rýdzosť zlata 900
Krajina pôvodu:
Slovensko
Emitent/Mincovňa:
Mincovňa Kremnica
Kvalita prevedenia:
Proof
Rok emisie:
1998
Certifikát pravosti:
Áno
Náklad emisie:
6000
Hrana mince:
Vrúbkovaná
Priemer mince v mm:
26,00mm
Hmotnosť rýdzeho kovu v g:
8.55
Hmotnosť rýdzeho kovu v (Oz):
0.274
Balenie:
Bublina + Etue + Prebal
Dizajner:
Pavel Károly
§ DPH:
Oslobodené od DPH
Doba dodania:
Ihneď k dispozícii
Stav (Bankovka // minca):
PROOF // Leštené razidlo

Súvisiace odkazy:
Informácie o produkte v Národnej banke slovenska

Popis mince:

Lícna strana: Na líci mince je dominantným motívom románska socha bieleho leva z Katedrály sv. Martina v Spišskej Kapitule a štátny znak Slovenskej republiky v štylizovanom románskom oblúku okna, okolo ktorého je nápis SLOVENSKÁ REPUBLIKA.

Rubová strana: Na rube mince je zobrazený Spišský hrad vkomponovaný do románskeho oblúka okna, okolo ktorého je nápis SVETOVÉ DEDIČSTVO UNESCO, pod ním je nápis SPIŠSKÝ HRAD a označenie nominálnej hodnoty mince.