5 000 Sk Slovensko 1999 – Razba prvých toliarových mincí v Kremnici

, ,

Razba prvých toliarových mincí v Kremnici – 500. výročie


Pamätná zlatá minca v hodnote 5000 Sk


Objavy bohatých ložísk striebra v strednej Európe a nové technológie používané v baníctve a hutníctve koncom 15. storočia zvýšili produkciu striebra a viedli k snahám zaviesť do obehu väčšie strieborné mince, ktoré vytvorili základy pre vznik toliarovej meny. Prvý predchodca toliara – strieborný guldiner (40 mm, 31,7 g) vznikol v roku 1486 v Tirolsku ako ekvivalent zlatého guldenu. V roku 1499 sa razba guldinerov začala aj v Kremnici.


Kremnické guldinery patria k najkrajším minciam svojej doby a majú mimoriadne postavenie v dejinách mincovníctva, rovnako ako ich zlaté odrazky, ktoré patria k prvým väčším zlatým razbám na svete. Ich známe exempláre majú váhové rozpätie 16,7 – 68,2 g, čo predstavuje ekvivalent zhruba 5 – 20 dukátov. Strieborné guldinery a ich zlaté odrazky boli razené v období rokov 1499 – 1506 a pravdepodobne boli určené skôr na reprezentačné účely a ako dary, než pre peňažný obeh. Reprezentujú bohaté tradície baníctva a mincovníctva na území Slovenska a jeho vtedajšie významné ekonomické postavenie vo svete.

Predajná cena:
(oslobodené od DPH)
979,00 
Ks
Skladom: Dostupné ihneď
Pridať medzi obľúbené
Pridať medzi obľúbené
Nominálna hodnota mince + mena:
5000 Sk
Rýdzosť:
Rýdzosť zlata 900
Krajina pôvodu:
Slovensko
Emitent/Mincovňa:
Mincovňa Kremnica
Kvalita prevedenia:
Proof
Rok emisie:
1999
Certifikát pravosti:
Áno
Náklad emisie:
5500
Hrana mince:
Vrúbkovaná
Priemer mince v mm:
26,00mm
Hmotnosť rýdzeho kovu v g:
8.55
Hmotnosť rýdzeho kovu v (Oz):
0.274
Balenie:
Bublina + Etue + Prebal
Dizajner:
Ján Černaj
§ DPH:
Oslobodené od DPH
Doba dodania:
Ihneď k dispozícii
Stav (Bankovka // minca):
PROOF // Leštené razidlo

Súvisiace odkazy:
Informácie o produkte v Národnej banke slovenska

Popis mince:

Lícna strana: Na líci mince je zobrazená lícna strana prvého typu kremnických guldinerov s uhorským štátnym znakom, zloženým zo znakov jednotlivých krajín Uhorskej koruny, pod ňou názov štátu "SLOVENSKÁ REPUBLIKA" rozdelený pri spodnom okraji štátnym znakom, nad ktorým je označenie nominálnej hodnoty.

Rubová strana: Na rube mince je zobrazená rubová strana prvého typu kremnického guldineru, na ktorej je stvárnený uhorský kráľ a svätec sv. Ladislav ako rytier na koni, pod ním v dvoch riadkoch text 500. VÝROČIE a po jeho stranách je letopočet 1499 označujúci začiatok razby toliarových mincí v Kremnici a letopočet 1999 označujúci päťsté výročie ich razby. V opise je text "500. VÝROČIE RAZBY PRVÝCH TOLIAROVÝCH MINCÍ - KREMNICA".