5 000 Sk Slovensko 2001 – 3. tisícročie

, ,

Začiatok tretieho tisícročia


Pamätná strieborná, zlatá a platinová trimetalová minca v hodnote 5 000 Sk


Rok 2001 predstavuje výnimočný časový medzník v dejinách ľudstva. Je prvým rokom dvadsiateho prvého storočia a prvým rokom tretieho tisícročia. Nástup nového tisícročia sa často spája s predstavami o budúcnosti ľudstva a s víziou pokroku vo všetkých oblastiach ľudského poznania. Je tiež príležitosťou na hľadanie odpovede na otázku zmyslu existencie ľudského spoločenstva i človeka ako jednotlivca.


To, či ľudstvo nové poznatky a možnosti využije na skvalitnenie svojho života a v záujme všeobecného prospechu, ovplyvní jeho morálna vyspelosť, schopnosť uvedomiť si svoju zodpovednosť za život súčasných i budúcich generácií, ako aj za ochranu iných foriem života na Zemi.

Predajná cena:
(oslobodené od DPH)
659,00 
Ks
Skladom: Dostupné ihneď
Pridať medzi obľúbené
Pridať medzi obľúbené
Nominálna hodnota mince + mena:
5000 Sk
Krajina pôvodu:
Slovensko
Emitent/Mincovňa:
Mincovňa Kremnica
Kvalita prevedenia:
Proof
Rok emisie:
2001
Certifikát pravosti:
Áno
Náklad emisie:
8000
Hrana mince:
Hladká
Priemer mince v mm:
50,00 (opísaná kružnica)mm
Balenie:
Bublina + Etue + Prebal
Dizajner:
Mgr. art. Patrik Kovačovský
§ DPH:
Oslobodené od DPH
Doba dodania:
Ihneď k dispozícii
Stav (Bankovka // minca):
PROOF // Leštené razidlo

Súvisiace odkazy:
Informácie o produkte v Národnej banke slovenska

Lícna strana:

Na líci mince je hlavným motívom zobrazenie vesmíru s využitím kontrastu troch kovov rôznych farieb – striebra, zlata a platiny. V centre je na zlatej platničke stvárnené Slnko, do ktorého je pomocou liniek vpísané oko ako božský symbol i symbol pohľadu do budúcnosti. V dúhovke oka sú na rozhraní kovov umiestnené astrologické symboly planét. Súčasť kompozície tvorí aj Zem a niektoré ďalšie planéty slnečnej sústavy, naznačujúce naše miesto vo vesmíre. Po stranách mince je uvedený názov štátu SLOVENSKÁ REPUBLIKA vo vrchole trojuholníka rozdelený štátnym znakom, pod ktorým je letopočet 2001. Pri spodnom okraji mince je označenie nominálnej hodnoty 5000 Sk.

 

Rubová strana:

Na rube sa nachádza kompozícia troch rúk, inšpirovaná motívom stvorenia Adama zo známej fresky Michelangela v Sixtínskej kaplnke. Zobrazenie troch k sebe smerujúcich rúk je vyjadrením potreby spolupráce a spolupatričnosti ľudstva, ktorú zdôrazňujú písmená alfa a omega umiestnené medzi nimi. Po stranách mince sú nápisy NOVÉ TISÍCROČIE a latinský nápis TERTIO MILLENNIO (tretie tisícročie).