5 000 Sk Slovensko 2008 – Korunovácia Mateja II.

, ,

Bratislavské korunovácie – 400. výročie korunovácie Mateja II.


Pamätná zlatá minca v hodnote 5 000 Sk


V 15. storočí, ale najmä v prvej tretine 16. storočia, ohrozovali Uhorsko intenzívne nájazdy Turkov. V roku 1526 v bitke pri Moháči porazili Turci kresťanskú armádu, a tým sa im otvorila cesta do uhorskej nížiny. Po obsadení hlavného mesta Budína rozhodol Uhorský snem v roku 1536, že hlavným a korunovačným mestom Uhorska bude Prešporok (dnešná Bratislava), ktorý mal nielen výhodnú polohu, ale aj strategické opevnenie. Prešporok sa stal zároveň aj snemovým mestom kráľovstva a sídlom najdôležitejších inštitúcií. Korunovačným miestom uhorských panovníkov bol gotický farský chrám svätého Martina. V rokoch 1563 – 1830 v ňom bolo korunovaných 11 uhorských kráľov a 8 kráľovských manželiek.


Ako tretí z uhorských kráľov bol v Prešporku 19. novembra 1608 korunovaný Matej II., ktorý vládol od roku 1611 aj v českých krajinách a od roku 1612 v celej rímsko-nemeckej ríši až do svojej smrti v roku 1619.

Predajná cena:
(oslobodené od DPH)
1 099,00 
Pridať medzi obľúbené
Pridať medzi obľúbené
Nominálna hodnota mince + mena:
5000 Sk
Rýdzosť:
Rýdzosť zlata 900
Krajina pôvodu:
Slovensko
Emitent/Mincovňa:
Mincovňa Kremnica
Kvalita prevedenia:
Proof
Rok emisie:
2006
Certifikát pravosti:
Áno
Náklad emisie:
4050
Hrana mince:
Vrúbkovaná
Priemer mince v mm:
26,00mm
Hmotnosť rýdzeho kovu v g:
8.55
Hmotnosť rýdzeho kovu v (Oz):
0.274
Balenie:
Bublina + Etue + Prebal
Dizajner:
Branislav Ronai; Miroslav Ronai
§ DPH:
Oslobodené od DPH
Doba dodania:
Ihneď k dispozícii
Stav (Bankovka // minca):
PROOF // Leštené razidlo

Súvisiace odkazy:
Informácie o produkte v Národnej banke slovenska

Popis mince:

Lícna strana: Na líci mince je zobrazená kompozícia interiéru a veže korunovačného Dómu svätého Martina a Bratislavského hradu s časťou jeho opevnenia. Názov štátu SLOVENSKÁ REPUBLIKA je v opise po oboch stranách kompozície. V spodnej časti mince je uprostred štátny znak a po jeho stranách je v rozdelenom riadku letopočet 2008. Štylizované iniciálky autorov výtvarného návrhu mince sú umiestnené nad opevnením pri okraji mince, a to Miroslava Ronaia MR vľavo a Branislava Ronaia BR vpravo.

Rubová strana: Na rube mince je zobrazený portrét kráľa Mateja II. s korunovačnými insígniami - uhorskou kráľovskou korunou a korunovačným mečom v popredí. V pravej časti je zobrazená veža Michalskej brány a veža františkánskeho kostola v Bratislave. Pri pravom okraji mince sú v opise v troch riadkoch texty KORUNOVÁCIA MATEJA II., BRATISLAVA a rok korunovácie 1608. Pri spodnom okraji je označenie nominálnej hodnoty 5000 Sk. Pod rukoväťou meča je umiestnená značka Mincovne Kremnica MK medzi dvoma razidlami.